Doorbraak in behandeling multiple sclerose
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om met huidcellen zenuwen te repareren. Daarmee zou het mogelijk zijn om de schade aan zenuwen door ziektes als multiple sclerose te herstellen. Daarvoor is nu geen bestaande behandeling.
Zenuwen van MS-patiënten geven slecht of geen prikkels meer door. Dat komt omdat het isolerende laagje rond zenuwcellen is beschadigd door de ziekte. Daardoor raken patiënten onder meer vermoeid, kunnen ze moeilijk bewegen en hebben ze veel pijn.
Bij tests op dieren is het gelukt om met aangepaste huidcellen het isolerende laagje te herstellen. Onderzoekers van de AmerikaanseUniversiteit van Rochester heeft daarover gepubliceerd in het vakblad Cell Stem Cell.
Immuunsysteem tast zenuwen aan
Zenuwen worden beschermd door een laagje van een proteïne, myeline genoemd. Bij patiënten met multiple sclerose tast het eigen immuunsysteem dat laagje aan. Daardoor komen de zenuwen bloot te liggen en worden elektrische signalen door de zenuwcellen geblokkeerd.
De onderzoekers hebben menselijke huidcellen met stamceltechniek zo aangepast dat ze het eiwit produceerden. Bij muizen die de cellen kregen geïnjecteerd zagen de onderzoekers dat het myeline-laagje op de zenuwen herstelde.
Nog geen tests op mensen
Het onderzoek is nog in een vroeg stadium, de eerste proeven op personen worden pas over een paar jaar verwacht. Toch zijn MS-experts erg verheugd over de resultaten. Het is voor het eerst dat myeline-beschadigingen kunnen worden hersteld.
Met de stamceltherapie is MS niet te genezen. Het probleem dat het immuunsysteem de myeline aantast wordt er niet mee verholpen. Wel kunnen de symptomen van de ziekte mogelijk worden bestreden.
Bron: RTL Nieuws
Geef een reactie