Onderzoek MS bij kinderen is hard nodig!!

VLISSINGEN – “Ik vind de 24 uur van de boulevard, van vrijdagavond 18 tot zaterdagavond 19 juni, in Vlissingen een prima actie. Hierdoor komt er aandacht voor multiple sclerose (MS). Deze sluipende en chronische ziekte is bij veel mensen onbekend”, aldus neuroloog en kinderarts Frank Visscher.

Neuroloog en kinderarts Frank Visscher
behandelt kinderen met MS.

Op de boulevard komen net als vorig jaar talloze spinfietsen en daarmee fietsen de sportievelingen geld bijeen voor onderzoek naar MS bij kinderen. Frank: “Fijn dat het gaat om kinderen met MS. De ziekte komt bij hen zelden voor. In Zeeland zijn, zover bij mij bekend, twee kinderen die het hebben. Daarom is het moeilijk om geld voor onderzoek te krijgen.”
Hoe is hij bekend geraakt met de ziekte? “In de jaren tachtig van de vorige eeuw was ik derdejaars student geneeskunde en bezocht ik een MS patiënt in Sint Annaland. Die zat in een rolstoel en ik vond het treurig. In die tijd was er helemaal niets bekend. Evenmin waren er echte medicijnen om de ziekte te remmen, dus voelde ik mij machteloos. Ik stond erbij en keek er naar”, vertelt hij. “Inmiddels heb ik tientallen MS patiënten in behandeling”, voegt Frank eraan toe. Hij werkt in de ziekenhuizen van Vlissingen en Goes. Wat zegt Frank als een patiënt vraagt of MS te genezen is? “Dan vertel ik dat MS niet te genezen is. Er zijn wel mogelijkheden om het onder de duim te houden”, benadrukt hij. Afgelopen donderdagmiddag onderbrak neuroloog Jan Koeman even zijn werkzaamheden in het Vlissingse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis om over MS te vertellen. “Het is goed dat er met deze actie geld boven water komt dat wordt gebruikt voor onderzoek”, laat hij weten. “Dan kan er gezocht worden naar een effectief medicijn. Om aanvallen te voorkomen”, verklaart Jan. MS kan onder andere verlammingen, oogstoornissen en evenwichtsproblemen veroorzaken. De neuroloog loopt naar een onderzoeksruimte en wijst op een kaart aan hoe de ziekte toeslaat. “Veel mensen denken nog steeds dat er aan MS weinig te doen is. Dat de patiënt altijd in een rolstoel terecht komt. Dat is niet altijd zo. Bij sommige mensen gaat de behandeling erg goed”, benadrukt Jan. Hij is een voorstander van injectietherapie en boekt daar in Zeeland goede resultaten mee. Jan: “Hierdoor is er een derde kans op vermindering van de aanvallen, de ernst en de duur ervan.” Hij neemt afscheid en zegt: “Ik ga nu een patiënt, die gisteren is opgenomen, vertellen dat zij MS heeft.”

Bron: De Weekkrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.