Vitamine D kan helpen MS te bestrijden

Recent onderzoek toont aan dat vitamine D multiple sclerose (MS) kan helpen bestrijden door te voorkomen dat destructieve immuuncellen in de hersenen terechtkomen. Dat melden onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine in de Verenigde Staten.

 “Als we het bij het rechte eind hebben dan zou deze aanpak even efficiënt als, en zelfs veiliger dan, de huidige medicijnen voor MS kunnen zijn.”

dr. Anne Gocke.

Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat MS vaker voorkomt in landen die verder van de evenaar liggen. Op deze plaatsen in de wereld is minder zon aanwezig om de productie van vitamine D in de huid aan te wakkeren. Naar aanleiding van deze stelling onderzochten wetenschappers het effect van vitamine D op de chronische ziekte.
MS tast het centraal zenuwstelsel aan waarbij de myeline, een vettige stof die de zenuwcellen omhult, wordt beschadigd. Impulsen worden vervolgens trager of helemaal niet doorgegeven, waardoor symptomen zoals verminderende zintuiglijke gevoeligheid, wazig zicht en zelfs verlamming kunnen optreden.

Efficiënt en veilig
“Uit het onderzoek hebben we geleerd dat vitamine D kan helpen”, aldus onderzoekster dr. Anne Gocke van de Johns Hopkins University. “Niet door de werking van de destructieve immuuncellen te veranderen, maar door te voorkomen dat ze zich een weg kunnen banen naar de hersenen.”

“Als we het bij het rechte eind hebben, en we het natuurlijke beschermingsmechanisme van Moeder Natuur kunnen benutten, dan zou deze aanpak even efficiënt als, en zelfs veiliger dan, de huidige medicijnen voor MS kunnen zijn”, zegt ze.

Muizen
Immuunsysteemcellen, die T-cellen heten, worden in het lichaam van een MS-patiënt klaargestoomd om uit de lymfeknopen te gaan en vervolgens de myeline in het centrale zenuwstelsel te vernietigen. Vitamine D zou dit onderdrukken.
Dr. Gocke en haar onderzoeksteam namen de proef op de som en gaven enkele muizen tegelijkertijd MS en een hoge dosis vitamine D. Ze ondervonden dat de ziektesymptomen inderdaad werden onderdrukt. Terwijl in de bloedsomloop van de knaagdieren een grote hoeveelheid T-cellen werden gevonden, werden er slechts enkelen in de hersenen en ruggenmerg gedetecteerd.

“Vitamine D zorgt er niet voor dat de ziekte verdwijnt”, legt dr. Gocke uit. “Maar wat wel interessant is, is dat hoewel de T-cellen aanwezig zijn, ze wegblijven van de plaatsen in het lichaam waar ze de meeste schade kunnen berokkenen.”
Op het moment dat de muizen geen vitamine D meer kregen, trad de ziekte opnieuw op.

Klinische proef
Peter Calabresi, een professor in de neurologie aan Johns Hopkins University School en co-auteur van de studie, besluit dat Vitamine D een zeer veilige therapie kan zijn, maar benadrukt dat er nog steeds voorzichtig mee moet worden omgesprongen. “Het is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon”, aldus de professor.
De wetenschappers aan de Johns Hopkins University houden momenteel een klinische proef om het effect van vitamine D-supplementen bij MS-patiënten te onderzoeken. Ondertussen verschenen de resultaten van het huidige onderzoek al in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science.

 Bron: Goed gevoel

2 reacties op “Vitamine D kan helpen MS te bestrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.