Wereld MS-Dag: de fabels de wereld uit.

28 mei is het Wereld MS-dag (MS is de ziekte multiple sclerose). Over multiple sclerose bestaan vele misverstanden en dus ook veel onbegrip. Het Nationaal MS-fonds grijpt de Wereld MS-dag aan om fabels over MS de wereld uit te helpen. Dat doet het Nationaal MS-Fonds door op deze dag de website msinbehandeling.nl te lanceren. Deze website is uniek omdat het de fabels en feiten omtrent verschillende behandelingen voor mensen met MS bespreekt en een totaaloverzicht geeft van de mogelijkheden op medicatiegebied.

De algemene onwetendheid over MS heeft onder andere tot gevolg, dat klachten van (nieuwe) patiënten pas in een laat stadium serieus worden genomen. Bovendien veroorzaakt deze onwetendheid veel onbegrip in de omgeving van MS-patienten.

Uiteenlopende klachten
Zo is een hardnekkig misverstand bijvoorbeeld dat MS een spierziekte is. Dit klopt niet, want MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Bij MS is de isolatielaag (myeline) rond de zenuwcellen aangetast waardoor de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel verstoord kan raken. De exacte plaatsen van deze beschadigingen in het centrale zenuwstelsel bepalen de klachten waar iemand met MS mee te maken heeft. Dit kan voor een ieder met MS anders zijn. Zo kan de een last hebben van zijn of haar ogen en de ander bijvoorbeeld loopproblemen ervaren.

Diagnose MS
Vaak ervaren mensen met MS lang ‘vage klachten’, voordat ze de diagnose MS krijgen. Die ‘vage klachten’, zoals tintelingen of oogproblemen, worden vaak lang niet serieus genomen. De klachten worden niet zelden verweten aan stress of een griepje.

Neuroloog
Wanneer de stap genomen wordt om naar de huisarts te gaan, dan moet deze een doorverwijzing geven naar de neuroloog. Deze doorverwijzing wordt gegeven wanneer het vermoeden bestaat dat de oorzaak van de klachten in het zenuwstelsel ligt. Een neuroloog kan vaak na een lichamelijk onderzoek, waarbij bijvoorbeeld reflexen worden getest, en een MRI-scan de diagnose MS geven. Soms ontvangt de persoon met klachten de diagnose ‘waarschijnlijk MS’. Na wat onderzoeken kan op termijn de diagnose MS gesteld worden.

Vragen
Er komen altijd veel vragen af op mensen die net de diagnose MS hebben ontvangen. Hoe vertel ik het mijn omgeving? Kan ik nog werken? Kan ik mijn gezinsleven draaiende houden? Maar ook komt de vraag: moet ik een medicijn gaan gebruiken en zo ja, welke? Deze beslissing wordt samen met de behandelaars genomen.

msinbehandeling.nl
Deze website van het Nationaal MS-fonds geeft een eerlijk beeld van de medicijnen die nu voor MS op de markt zijn en die in een vergevorderd stadium van onderzoek zijn. Er bestaan helaas geen genezende middelen voor MS. Wel zijn er medicaties op de markt die de ziekte afremmen, een MS aanval kunnen stoppen en die symptomen kunnen aanpakken.

De nieuwe website www.msinbehandeling.nl staan vanaf 28 mei fabels en feiten over de verschillende behandelingen. Want hoe meer fabels de wereld uit zijn, hoe meer begrip mensen met MS uit hun omgeving ontvangen.

Bron: Dokterdokter.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.