Wat is MS

Symptomen MS
Symptomen MS

MS is een auto-immuunziekte waardoor het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Onderzoekers menen dat wanneer iemand MS krijgt, zijn of haar immuunsysteem niet meer goed functioneert. De beschermde laag, die de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg omhult, raakt beschadigt of breekt af. Deze omhulling, die bekend staat als “myeline”, fungeert als isolatiemateriaal, waardoor de zenuwimpulsen (boodschappen van en naar de verschillende lichaamsdelen) ononderbroken voort geleid worden. Net zoals elektriciteit door geïsoleerde elektriciteitskabels stroomt. Wanneer het myeline aangetast is, zijn de zenuwen niet meer (goed) geïsoleerd en kan er “kortsluiting” ontstaan, voordat de zenuwimpulsen hun bestemming bereiken. De plaats en de mate van de myelinebeschadiging bepalen het type, de ernst en de duur van de verschillende symptomen.
Bovendien is uit onderzoek gebleken dat bij MS patiënten niet alleen het myeline beschadigd is, maar ook de zenuwen zelf zijn aangetast.
MS treft mensen meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar, veelal in de bloei van hun leven. Vaak maakt MS verdere uitoefening van een beroep onmogelijk. Vrouwen hebben twee keer zo veel kans op MS dan mannen. De symptomen van MS worden veroorzaakt door onderbreking van de communicatie tussen de hersenen en de andere delen van het lichaam. Hoewel een patiënt zich in uitstekende lichamelijke conditie kan bevinden, gaat het vermogen te functioneren verloren wanneer de signalen van de hersenen hun doelorgaan niet kunnen bereiken.

In Nederland lijden meer dan 17.000 mensen aan MS. Het geschatte aantal mensen met MS ligt waarschijnlijk 3 keer zo hoog. Dit komt doordat het vaak jaren duurt voordat de symptomen van MS worden herkend. De symptomen kunnen variëren van problemen met zien of moeite met spreken tot verlies van coördinatie, gevoelloosheid (incontinentie, spasmes) en verlamming, waardoor men uiteindelijk in een rolstoel terecht kan komen. De diagnose MS is erg moeilijk te stellen omdat de combinatie van symptomen en de ernst ervan voor elke patiënt uniek is. Daarnaast kunnen de verschijnselen, afhankelijk van het type MS, oplaaien en afzwakken of voortdurend ernstiger worden. Voor sommige patiënten betekent dit jarenlange ongewisheid voordat de diagnose wordt gesteld – aangezien er geen test voor MS bestaat die volledige zekerheid verschaft – bij de meeste patiënten wordt pas van MS gesproken nadat alle soortgelijke ziektebeelden zijn uitgesloten.

De belangrijkste symptomen bij MS zijn:

moeheid
cognitieve gebreken
seksuele problemen
blaasproblemen
darmproblemen
visuele problemen
motoriek (krachtsverlies, spasticiteit, krampen, stijfheid, ataxia)
coördinatie (trémoren, duizeligheid, draaiduizeligheid)
pijn
slikproblemen
spraakstoornissen
sensibiliteit (tintelingen, prikkelingen, doofheid, gevoelsstoornissen zoals koude voeten, spierpijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.