Acupunctuur

Wat is het?

Een klassiek behandeling met acupunctuur van naalden op die punten vlak onder de huid die in relatie staan met een aangedaan lichaamsdeel. Deze acupuntuurpunten vormen de toegangspoorten tot de “levensenergie” die via speciale banen, meridianen genoemd, door ons lichaam stroomt en de in verbinding staat met de organen. Een stremming in de energiestroom duidt op een ziekte. Door bepaalde technieken zal men via de naalden de enrgie-aan- en afvoer en de verstoorde harmonie in het lichaam proberen te herstellen. Acupunctuur kent vele verschijningsvormen. Naast de bekende klassieke vorm met naalden, is er o.a. ook de elektro-punctuur (EAV) die elektronisch meet en vervolgens prikkels afgeeft waar zich storingen en stoorhaarden bevinden. Deze vorm wordt nogal eens succesvol toegepast bij de behandeling van blaasklachten. Soms wordt Tuina (spreek uit; twie na) ingezet, een massagevorm die de bloedstroom moet bevorderen en zo de conditie van de inwendige organen verbetert.

Hoe werkt het?

Denk niet dat acupunctuur alleen maar inwerkt op “technische” mankementen. Ook emoties staan in permanente relatie met de energiebanen en kunnen de daarop aangesloten organen( hart, lever, gal, milt, blaas, darmen)dus uit hun balans halen. Dat is niet moelijk te begrijpen, denk maar aan lichaamsdelen die te warm of te koud aanvoelen, spieren die te slap of juist verkrampt zijn, tobben, slaapstoornissen enz. Er is niet een rechtlijnig verband tussen oorzaak en gevolg, tussen ziekte en klacht, er zijn er talloze! Als in een spinneweb een draadje verstoord of aangeraakt wordt, komt er immers het hele net in beweging. Een soort gelijk samenhang gebeurd er ook in je lichaam. Acupunctuur heeft een directe werking, en kent – mits een deskundige toegepast- vrijwel geen bijwerkingen. In een enkel geval ontstaat bij het prikken een directe reactie, zoals spasmen.

Wat doet het met MS?

Acupunctuur is in de Verenigde Staten algemeen geaccepteerd als aanvullende behandeling; 20% van de MS-Patiënten maakt er gebruik van. Het kan zorgen voor een verbetering van kwaliteit van leven, zeker in combinatie met gezonde voeding en een (beter) gericht ademhaling. Het meest opmerkelijke effect is de vermindering van vermoeidheid. Dit hoeft overigens geen blijvend effect te zijn. Een behandeling concentreert zich op een niet-goed functionerende milt (vermoeidheid, een zwaar gevoel in de benen, tintelingen in extremiteiten, opgeblazen gevoel in de buik, verminderde eetlust en een verstoring in de vocht huishouding), en/of op de lever, nieren en blaas (zwakte in de rug en benen, wazig zien- en concentratie problemen). Via o.a. de Blaas en Du Mai meridianen worden MS-specifiek laesies in de hersenen en het ruggemergzenuwstelsel gelokaliseerd en wordt middels acupunctuur het veronderstelde energietekort in deze banen hersteld.

Bron: MS Anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.