Homeopathie

Wat is het?

Binnen Homeopathie geldt de regel; het gelijke geneest het gelijke! Dit uitgangspunt heeft tot gevolg dat een homeopaat een ziekte behandelt met een (natuurlijk) geneesmiddel dat bij een gezond mens vergelijkbare ziekteverschijnselen veroorzaakt. Dat geneesmiddels wordt in een sterk verdunde vorm toegediend, vaak minuscuul kleine korreltjes. Het is afkomstig van mineralen, planten (kruiden) of van dierlijke producten. Het doel is altijd het zelfhelend vermogen van het lichaam te versterken en de energie en de weerbaarheid te laten toenemen. Voordat een behandeling wordt gestart, wordt door de homeopaat een individuele , totale diagnose gesteld. Deze is gericht op de persoon, inclusief diens karakter, aanleg, hoe je je eigen klachten ervaart en een plek geeft en niet op de ziekte alleen. Omdat dit erg nauw luistert, is het zeer belangrijk dat je de homeopaat zo zeer vertrouwd dat je je open durft te stellen in wie je bent. Dat betekent overigens niet dat de homeopathie alleen maar aanslaat bij openhartige, extraverte mensen.

Hoe werkt het?

Het is soms lang zoeken naar het middel dat precies bij jou als individu past. Dat vraagt geduld en volharding van zowel de homeopaat als de patiënt. Soms hebben mensen alleen het gevoel dat hun conditie, hun algemeen welbevinden erdoor verbetert, terwijl de MS-klachten blijven. Een kortstondige verslechtering na inname van de eerste korreltjes kan de voorbode zijn van verbetering. In Utrecht wordt onderzoek gedaan naar de homeopathische werking van Lanthaniden (aardmetalen, meestal in de vorm van zoutkristallen of mineralen) bij mensen met MS. De eerste resultaten wijzen in een gunstige richting, maar grondig wetenschappelijk onderzoek is gewenst voordat algemene conclusies worden getrokken.

Wat doet het met MS?

Het effect van de homeopatische behandeling is vooral gericht op het chronische beloop van MS en niet – zoals de reguliere therapie – op de schubs. Er is onvoldoende bekend over de werking bij de progressieve vormen van MS. Als het gekozen middel aanslaat, en dat doet het niet bij iedereen, de nemen de vertrouwde, chronische klachten af. Behandelde patiënten noemen onder andere vermindering van het spasmen, minder schokken bij geringe aanraking, een beter zicht, minder stijfheid en struikelen, minder moeite met articuleren en een verbeterde coördinatie tussen hun ledematen. Bij zondere vermelding verdient de manier waarop homeopathisch bewerkt prednison wordt ingezet om het lichaam als het ware te ontgiften, zodat het weer zelf zijn werk kan doen en weerstand kan gaan opbouwen.

Bron: MS Anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.