Achteruitgang

Helaas moeten we melden dat de gezondheid van Dayenne flink achteruit is gegaan. Na de hittegolf van vorig jaar heeft ze meerdere schubs gehad en is zij niet meer in staat om naar de acupuncturist te gaan voor verdere behandeling. Alle alternatieve geneeskunde ten spijt is er significante achteruitgang in zicht en motoriek. Het strikte (macro biologische) veganistische dieet wat zij lange tijd heeft gevolgd, heeft erin geresulteerd dat haar gewicht gevaarlijk laag is geworden. In tegenstelling tot de verbetering waar ze op hoopte, heeft het bijgedragen aan de verdere achteruitgang.

Nieuw Unicum Zandvoort
Omdat Dayenne in huis een paar lelijk was gevallen met lopen achter de rollator en eigenlijk alleen nog maar durfde te zitten en te liggen, is zij naar revalidatie in Nieuw Unicum in Zandvoort geweest. 8 Weken heeft ze daar kunnen verblijven. Helaas kon daar niet worden voorkomen dat er nog weer verdere achteruitgang kwam. Ze kan nu niet meer zelfstandig rechtop zitten en zelfstandig eten. Ook cognitief gaat ze nu hard achteruit. Terug uit Nieuw Unicum heeft zij nog enkele dagen thuis gewoond. Dit was echter geen realistische optie meer, zo gaf ook de thuiszorg aan. De huisarts heeft haar met spoed laten opnemen in het VU Medisch Centrum. Na wederom 8 weken in het VU is zij opgenomen in een verpleeghuis.

Uitslag onderzoek neuroloog VU-MC
Tijdens haar verblijf in het VU-MC is zij wederom goed onderzocht door een neuroloog. Er is geconstateerd dat de MS in alle hevigheid actief is. Er is veel schade aangericht, in haar hersenen en nu ook in haar ruggengraat. Hierdoor heeft ze erg veel last van tremors (hevig trillen) in haar handen, hoofd en bovenlichaam. Ze is nu enkele weken begonnen met een nieuw MS-medicijn; Ocrelizumab. Helaas lijkt er nog geen enkele verbetering op te treden, eerder achteruitgang. De tremors worden erger en ze zal opnieuw opgenomen moeten worden in het VU-MC voor behandeling met Prednison.

Hoe nu verder?
Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Hopelijk kan zij nog enige tijd in het verpleeghuis blijven. Ze is helaas niet meer in staat dit blog bij te houden aangezien zij niet meer kan lezen en/of schrijven/typen.

1 reactie op “Achteruitgang

  1. Helaas Dayenne je bent al die tijd zo sterk geweest. Zeker mentaal! Hopelijk ondervind je niet teveel pijn. Wij wensen jou heel veel sterkte ! Groeten Ab Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.