MS met eigen cellen te behandelen?

Multiple sclerosis

Patiënten met multiple sclerose worden binnenkort misschien behandeld met hun eigen geherprogrammeerde huidcellen.

Myeline is de isolatielaag rond onze zenuwen die de zenuwcellen beschermt en prikkelgeleiding mogelijk maakt. Bij MS-patiënten valt het lichaam die isolatielaag aan. De beschadigingen zorgen voor de symptomen van MS en zijn onomkeerbaar.

Wetenschappers zoeken naarstig hoe ze het verlies van myeline kunnen stoppen. Zo proberen ze de beschermende myelinelaag weer op te bouwen door nieuwe myelinevormende cellen bij MS-patiënten in te planten. Tot voor kort ontbrak een geschikte bron voor zulke cellen, maar met de ontwikkeling van induced pluripotency (de methode waarbij gewone lichaamscellen worden geherprogrammeerd tot een soort embryonale stamcellen) kwam daar verandering in.

Op basis van die techniek slaagde Marcin Czepiel van de Rijksuniversiteit Groningen erin bindweefselcellen uit de huid in een kweekbakje te herprogrammeren tot voorlopercellen van myelinevormende cellen. Vervolgens kon hij bij proefdieren schade aan de myelinelaag in de hersenen ongedaan maken.

Volgens Czepiel is er nog veel meer onderzoek nodig om de behandelingsstrategie verder te ontwikkelen. Zo wil hij onderzoek doen naar genen die kunnen helpen om de ingebrachte cellen nog beter te laten overleven. Veelbelovend is alvast dat de artsen werken met patiënt-eigen cellen die niet afgestoten worden na transplantatie. (ev)

 

Bron: EOS Wetenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.