Relatie MS – Lyme

Op vrijdag 25 mei had ik een afspraak met acupuncturist Remko Lieshout van Acupunctuur Praktijk Leusden. Remko staat bekend als iemand die erg veel ervaring heeft met het behandelen van onder andere Lyme-infecties.
Via via had ik vernomen dat het vaker voorkomt dat een verwaarloosde Lyme-infectie wordt gediagnosticeerd als MS. Vandaar dat ik met dit onderzoek wilde kijken hoe dit bij mij zit.
Remko, een bijzonder aardige en geduldige man, heeft mijn hele verhaal aangehoord en het werd duidelijk dat hij dit verhaal niet voor het eerst hoorde.
Remko gaf aan dat hij met een levend bloed analyse kan zien of de borrelia-bacterie (verantwoordelijk voor Lyme) aanwezig is in mijn bloed. Hij bestudeerde live mijn bloed, ik mocht meekijken op het computerscherm. Al snel werd duidelijk dat ik inderdaad besmet ben met de borrelia-bacterie. Dat niet alleen, er blijkt ook een co-infectie te zijn met andere bacteriën.

Interpretatie

Het interpreteren van deze uitslag blijkt niet zo eenvoudig. Zelf was ik snel geneigd te concluderen dat ik kennelijk geen MS heb, maar een Lyme-infectie. Dit is volgens Remko iets te kort door de bocht. MS is een gediagnosticeerde aandoening. Er zijn twee zaken waarnaar gekeken wordt: ervaart de patient uitval en is er op een MRI aanwezige actieve ontstekingen in de hersenen. Indien beide aanwezig, dan wordt er al snel de diagnose MS gesteld (even eenvoudig uitgelegd). Maar eigenlijk is dit een redelijk generieke diagnose. Als er een aandoening is met dezelfde symptomen, dan zou die ook kunnen vallen onder die diagnose.
Men weet inmiddels dat er twee genen zijn die verantwoordelijk zijn voor MS. Die twee genen moet iemand dus wel in het DNA aanwezig hebben om überhaupt MS te kunnen krijgen. Als je geen drager bent van de genen, kan je geen MS krijgen.
De vraag is echter; hoe worden de genen geactiveerd? Met name in de alternatieve geneeswijze is men ervan overtuigd dat activering van de MS-genen veroorzaakt kan worden door: een ongezonde levensstijl, een emotionele gebeurtenis (trauma) of bijvoorbeeld door een infectie met (borrelia)bacterie of virus. Achteraf is vrijwel onmogelijk te achterhalen welke van deze dingen verantwoordelijk was voor activatie van de genen.

Behandeling

Men is er in de alternatieve geneeswijze van overtuigd dat het mogelijk is om de MS-genen weer te deactiveren. Dit zou betekenen dat verdere aanvallen van het afweersysteem op het zenuwstelsel zullen stoppen. Reeds aangebrachte schade is helaas niet meer terug te draaien. In extreem zeldzame situaties is het wel gebeurd dat het lichaam zelf bepaalde zenuwen re-route en zo toch weer operationeel maakt. Maar men mag daar in alle redelijkheid niet op hopen.
De behandeling zal bestaan uit het terug in balans brengen van het lichaam. Dit gebeurt met vitamine, mineralen en enzymen preparaten aangevuld met een acupunctuur-behandeling. Daarnaast is het enorm belangrijk dat patient ook op andere gebieden een uiterst gezonde levensstijl hanteert en probeert om eventuele trauma’s/heftige gebeurtenissen een plekje te geven.

Hoe nu verder?

Onnodig te zeggen dat er hoop gloort aan de horizon! Als we met behandelingen de Lyme- en andere bacteriën kunnen minimaliseren (compleet uitroeien kan helaas niet) tot een niveau waarbij het afweersysteem zich weer normaal gaat gedragen, zou het mogelijk moeten zijn verdere achteruitgang door MS te stoppen. Het lichaam krijgt dan de kans te herstellen en een gedeelte van de functies kunnen weer terugkomen. Hoe lang deze behandeling gaat duren is volledig persoonsafhankelijk. Sommige patienten reageren direct heel goed op de behandeling en ervaren in de eerste weken al duidelijk een verbetering. Bij andere patienten duurt het langer voordat er verbetering optreedt (soms wel tot een jaar behandeltijd).
Ik ga in elk geval vol goede moed beginnen aan de behandeling. Het is niet alsof ik een alternatief heb. Elke verbetering, wat dan ook, zou betekenen dat na 14 jaar eindelijk een einde komt aan mijn nachtmerrie waarvan ik geen idee had hoe deze zou eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.